Aspic cu gelatina - RETETE CULINARE

Retete culinare » Aperitive si preparate, Sosuri » Aspic cu gelatina

Aspic cu gelatina

Ingrediente:

  • 2 kg de oase cu cartilagii ca pentru supă;
  • 3 l apă
  • 40-50 g gelatină;
  • 50 g ceapă;
  • 50 g morcovi;
  • 50 g ţelină;
  • 2 fire tarhon;
  • o foaie dafin;
  • 10-20 ml oţet;
  • 100 ml vin;
  • 10 boabe piper;
  • 2-3 albuşuri de ou;
  • 20 ml coniac;

Mod de preparare:

Oasele opărite, bine spălate şi sparte, se pun la fiert cu apă rece. Se ia spuma, se curăţă marginea vasului şi se pun 1/2  din legume şi piper. Se fierbe supa până scade la 1.200 l. Între timp se curăţă grosimea care iese din oase, sarea se pune la urmă, aproape când se strecoară. După strecurarea supei se adaugă gelatina, spălat în prealabil în apă rece. În supă clocotită se introduce gelatina, amestecându-se mereu până se dizolvă complet, astfel gelatina cade la fund şi se lipeşte, afumând spicul. Se ia vasul de pe foc să se limpezească. Coniacul se adaugă după ce aspicul s-a strecurat.

Limpezitatea aspicului. Într-o cratiţa de 3-4 l se pun albuşurile, 3-4 linguri de apă rece şi 100-200 g carne macra tocată. Totul se bate de câteva ori, se amestecă cu restul de legume şi piper, oţetul, vinul, dafinul şi  se amestecă din nou bine. Peste acest amestec se toarnă puţin câte puţin zeama călduţă, se potriveşte sare şi oţet. Se pune apoi cratiţa pe maşina de gătit, pe cărămizi şi se lasă să dea în fiert încet. Nu se mai amestecă şi nu se mişcă cârtiţa. Se lasă să scadă compoziţia şi se încarcă până ce aspicul e tare. Se strecoară prin pânza de în curăţă şi se  într-un vas., la rece după care se poate folosi la glasare şi ornare.

Va recomandam si urmatoarele retete

  • Aspic fara gelatina Ingrediente: un kg oase de viţel; 600 g şorici; 2-3 albuşuri; 50 g morcovi; 50 g […]
  • Sos a la grec Ingrediente: 100 g ulei; 150 ml sifon; o lămâie; o legătură de pătrunjel […]
  • Sos alb Ingrediente: 500 g sos; 50 g faină; 30 g unt; 500 ml apă; sare; [ad#ad-1] Mod de […]
  • Sos de vanat cu smantana Ingrediente: 100 g supă de oase; 100 ml vin; 200 g smântână; 50 g […]
  • Esenta de ciuperci Ingrediente: 400-500 g ciuperci proaspete; 50 g ceapă; 30 g rădăcini de pătrunjel; 10-15 boabe de […]

Comentarii: Aspic cu gelatina

Copyright © 2010 - 2016 · RETETE CULINARE · All Rights Reserved · Posts · Comments
Get Adobe Flash player