Ingrediente:
- peste 1kg;
- paine 150g;
- ceapa 300g;
- zarzavat 400g;
- orez 100g;
- bulion 100g;
- 2 oua;
- ulei 100ml;
- bors 1l;
- leustean 1 legatura;
- patrunjel 1 legatura;
- sare;
- piper.
Mod de preparare:
Jumatate din cantitatea de ceapa curatata spalata si taiata marunt, impreuna cu zarzavatul curatat, spalat si taiat marunt, se calesc usor in ulei, intr-o oala acoperita, apoi se sting cu apa, lasandu-le sa fiarba aproape complet.
Orezul, este ales de impuritati si spalat bine cu apa rece, se opareste in apa clocotita, apoi spalat din nou, se adauga in oala cu zarzavatul fiert. Borsul se da in clocot, separat, apoi se pune in oala cu zarzavatul fiert.
Pestele, curatat de oase impreuna cu paine, putin inmuiata in apa rece si restul de ceapa, se toaca prin masina dupa care se adauga sare, piper, verdeata si oua crude, framantandu-se pana se obtine o pasta omogena.
Din aceasta compozitie se fac perisoare de marimea dorita. Se rotunjesc din palme care, din cand in cand se umezesc pentru a nu se prinde si se pun, mai intai, pe o farfurie umeda.
Toate deodata se roastoarna in oala cu ciorba in clocot. Pentru a aluneca de pe farfurie, perisoarele se stropesc cu zeama de ciorba fierbinte. Acestea trebuie sa fiarba circa 20minute. La sfarsit se adauga leusteanul taiat marunt si sarea.