Ingrediente:
- un kg sfeclă;
- 100 g ceapă verde;
- 300 g morcov;
- 2 ouă;
- 200 g castraveţi proaspeţi;
- 20-30 g oţet;
- 2 legături ridichi;
- o legătură mărar;
- 200 g smântână;
- un kg de borş;
Mod de preparare:
Se curăţă sfecla, se spală şi se pune la fiert cu puţină sare şi oţet. După ce a fiert, se strecoară zeama, se pune sfecla tăiată felii subţiri, ouă fierte tari, ridici, castraveţi, morcovii fierţi în prealabil, mărar tocat mărunt şi smântână.
Se amestecă toate împreună şi se potriveşte de sare şi acru, cu zeama de castraveţi sau borş de tărâţe.
Se prepară de obicei primăvara când legumele sunt fragede.
Sfecla poate fi înlocuită cu frunze tinere de sfeclă sau de lobodă roşie. Frunzele se fierb în borş adăugând puţin oţet ca să nu se sfărâme frunzele şi zeama să rămână roşie.
La acest borş este bine să se pună smântână mai acrişoară.