Ingrediente bors:
- un kg de sfecla;
- 60 g de ciuperci;
- 100 g ceapa;
- 350 g faina;
- 500 g bors;
- 100 g ulei;
- 50 g bulion;
- o radacina morocov;
- o telina;
- o radacina patrunjel;
- un ou;
- un g piper;
- o legatura de patrunjel verde;
Mod de preparare:
Se spala ciupercile uscate sau hribii in cateva ape si se pun la muiat o ora in apa calduta. Sfecla se taie in patru si se pune la fiert impreuna cu restul legumelor si o jumatate de ceapa. Se fierbe cu putina sare pana se moaie sfecla. Se strecoara zeama.
Separat se pregateste un sos din 50 ml ulei, 50 g ceapa, 50 g faina. Se stinge cu zeama de legume si sfecla, bulion de rosii si zeama de la ciuperci.
Se potriveste de sare si de acru cu bors.
Se serveste cu patrunjel tocat si cu coltunasi mici.
Umplutura pentru urechiuse:
Zeama de la ciupercile din reteta se toarna in bors iar ciupercile bine fierte se scurg si se toaca foarte marunt. Se incalzeste ulei, se adauga ceapa taiata marunt si cand s-a calit se adauga ciupercile, sare si piper. Daca aceasta umplutura este prea apoasa, se adauga putin pesmet.
Coca : se face ca pentru coltunasi din 300 g faina, un ou, putina sare. Se intinde coca pe o planseta si se taie patrate de 2 cm si se umplu cu umplutura de ciuperci, se inpaturesc si se lipesc obtinand forma coltunasului. Varsfurile celor 2 coltuir de la baza triunghiului se suprapun si se strang.
Se lasa racit si se serveste dupa cateva minute.