Bors ucrainean - RETETE CULINARE

Retete culinare » Ciorbe si Supe, Supe » Bors ucrainean

Bors ucrainean

 

Ingrediente:

 

  • 600 g carne de vacă;
  • un kg oase cu măduvă;
  • 100 g morcovi;
  • 60 g ceapă;
  • 300 g sfeclă;
  • o rădăcină pătrunjel;
  • 400 g cartofi;
  • 1/2 ţelină;
  • 50 g bulion;
  • 2 legături verdeaţă;
  • 30 g untură;
  • 2 ardei graşi;
  • 200 g roşii;
  • o foaie de dafin;
  • 200 g varză dulce;
  • 150 g smântână;
  • 500-800 g borş;
  • sare;

Mod de preparare:

Se pun într-o oală oasele cu măduvă şi carnea, de preferinţă piept gras şi se opăresc la foc iute. Când este aproape de dat în fiert se ia oala de pe foc şi se aruncă apa şi se spală carnea. Se aşeză din nou oasele şi carnea şi se pun la fiert cu apă fierbinte. Dacă se mai ridică spuma, se spumuieste.

Se sărează mai puţin decât este necesar, potrivindu-se după gust în timpul fiertului.

Se va pune la început o cantitate de apă mai mare, acesta scăzând în timpul fiertului. După primul clocot se pune oala la fiert pe foc mic, acoperită, lăsând puţin loc pentru evaporarea apei. Fierberea trebuie să fie înceată şi neîntreruptă.

Când carnea este pe jumătate fiartă, se adaugă ceapa tăiată mărunt, morcovul, rădăcinile de pătrunjel, ţelina, ardeiul gras, toate tăiate felii subţiri iar varza şi cartofii se taie cuburi cam de 3 cm.

Sfecla roşie se taie tot felii subţiri, şi se adaugă 20-30 g oţet, puţină sare şi câteva linguri de supă. Se pune pe foc mare amestecându-se până dă în fiert. Se înăbuşă acoperit până se înmoaie sfecla.

Când zarzavatul şi carnea din oala au fiert, se adaugă sfecla înmuiată, borşul fiert şi roşiile tăiate sau bulionul, călite în puţină grăsime şi ceapă. Mai dă odată un clocot.

Bordul ucrainean se serveşte de obicei cu smântână separat presărată cu pătrunjel şi mărar tocat.

Va recomandam si urmatoarele retete

  • Bors de sfecla cu porumb Ingrediente: 3 sfecle; 3 morcovi; o ceapă; 1/2 varză roşie; 300 g boabe porumb; o lingură de […]
  • Bors de legume cu galuste Ingrediente: 2 morcovi; un păstârnac; o ţelină; o ceapă; 5 linguri ulei; o lingură boia […]
  • Bors de peste Ingrediente: un kg peşte; 100 g ceapă; ţelina; o rădăcină pătrunjel; un morcov; 2 ardei […]
  • Bors de miel Ingrediente: 1 cap de miel; picioarele din fata ale unui miel; 3-4 cepe verzi; 1morcov; 1 […]
  • Bors de hribi Ingrediente: 150 g hribi uscati; 400 g varza acra; 1 ceapa taiata marunt; 2 linguri untdelemn; 1 […]

Comentarii: Bors ucrainean

Copyright © 2010 - 2016 · RETETE CULINARE · All Rights Reserved · Posts · Comments
Get Adobe Flash player