Ingrediente:
- 1 kg mere;
- 100 g unt;
- 150 g zahăr;
- 3 ceşti de lapte îndulcit;
- 6 linguri cu gris;
- 3 ouă.
Mod de preparare:
Se curăţă 1 kg mere şi se taie în sferturi. Într-o cratiţa se pun untul şi zahărul, iar peste ele se aşază sferturile de mere.
Se dau la cuptor pană în momentul în care zeama începe să se caramelizeze. Se scot şi se dau la o parte.
Se fierbe laptele îndulcit după gust şi cu un pic de sare. Cand clocoteşte, se toarnă grisul în ploaie. După ce a fierţi se dă deoparte şi, cand s-a răcorit, se adaugă pe rand cele trei ouă.
Se bate puţin compoziţia, se toarnă peste merele coapte şi se dă din nou la cuptor, la foc potrivit, pană se rumeneşte budinca de gris.
Cand este gata, se răstoarnă pe un platou astfel încat merele să fie deasupra budincii ca o garnitură. Se poate servi şi cu sirop de fructe.