Ingrediente:
- un kg de cartofi;
- 250 g şuncă;
- 2 ouă;
- 100 g unt;
- 50 g caşcaval;
- sare;
- piper;
Mod de preparare:
Se aleg cartofi de aceeaşi formă şi mărime. Se curăţă foarte subţire de coajă şi se tasonează, dându-se forma de butoiaş. Se taie la capete ca să stea drept. Se freacă cu sare şi se pun la cuptor indicându-se pe toate părţile, să se coacă uniform. După ce s-au copt, se taie un căpăcel la capăt prin care se scoate miezul cu atenţie să nu se strice pereţi. Miezul scos se freacă cu jumătate din unt şi şuncă tăiată pătrăţele şi călită foarte puţin în unt, se potriveşte de sare şi piper, se adaugă gălbenuşurile şi albuşurile bătute spumă. Cu această pastă se umple din nou cartofii, se pun în tavă, se presară cu caşcaval ras şi puţin pesmet alb şi se ţin în cuptor până se gratinează.