Cozonac cu nuca - RETETE CULINARE

Retete culinare » Cozonac, Desert » Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca

Ingrediente:

600 g faina
1 ceasca lapte
2 oua intregi
1/2 lingurita sare
140 g unt
2 linguri zahar
20 g drojdie proaspata
2-3 plicuri zahar vanilat

    Umplutura :
    500 g nuca macinata

    350 g zahar pudra
    1 praf de sare
    1/2 ceasca lapte

      Mod de preparare:

      Inmuiati drojdia frecand-o bine cu 1 lingurita de zahar pana devine lichida, apoi dizolvati-o in putin lapte caldut si lasati-o la crescut.
      Separat, frecati untul spuma, cu zaharul vanilat si 2 linguri de zahar, pana ce acesta se topeste.
      In faina cernuta de 2 ori, turnati la mijloc maiaua (amestecul cu
      drojdia crescuta), ouale intregi, galbenusurile frecate separat cu 1/2 lingurita sare si putin cate putin din cesca de lapte caldut, pana ce obtineti un aluat legat, omogen.
      Framantati-l bine, adaugand pe rand cate putin din untul frecat spuma, pana ce aluatul face besici si se desprinde de pe mana. Lasati aluatul in vasul de framantat sub forma unei mingi. Presarati-l cu foarte putina faina, acoperiti vasul cu prosoape de bucatarie si lasati-l in loc cald, fara curenti de aer, la crescut, pana-si dubleaza volumul.
      Impartiti aluatul in doua. Intindeti pe masa de lucru putin infainata, cate o foaie de aluat, puneti 1/2 din compozitia cu nuca, repartizata uniform, lasand pe margini o bordura de circa 2 cm neacoperita. Rulati foaia, inchideti capetele si asezati cozonacul in tava unsa cu unt.
      Procedati identic si cu a doua parte de aluat.
      Ungeti cu galbenus de ou usor batut si dati imediat la cuptorul foarte bine incalzit, la foc potrivit, pana ce este copt si frumos rumenit. Nu trebuie sa lasati acest cozonac la crescut in tava, deoarece se formeaza goluri intre nuca si aluat.
      Umplutura:
      Intr-un bol, amestecati nuca macinata cu zaharul pudra si 1 praf de sare. Opariti amestecul cu laptele clocotit, apoi frecati bine pana cand pasta devine potrivit de consistenta astfel incat sa poata fi intinsa pe foaia de aluat.
      Daca mai este nevoie se mai poate adauga putin lapte, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale.

      Pofta buna !

      Va recomandam si urmatoarele retete

      • Cozonac Ingrediente: 1 kg faina; 7 galbenusuri; 4 albusuri; 300 g zahar; 250 g unt; 2 linguri de […]
      • Crema de cozonac Ingrediente 300g cozonac sirop de zahar cafea sau cacao sau marmelada   Pentru […]
      • Cozonaci economici Ingrediente: 1 kg faina; 3 oua; 250 g zahar; 100 g untura; 3 linguriri ulei; lapte cat se cere […]
      • Prajitura cu lamaie II Ingrediente Blat: un ou, 80 g margarina; 3 linguri cu […]
      • Cornulete cu carnati Ingrediente: 400 g carnati(mai subtiri) 100 ml ulei 150 g faina 100 g branza de vaci 100 g unt […]

      Comentarii: Cozonac cu nuca

      Copyright © 2010 - 2021 · RETETE CULINARE · All Rights Reserved · Termeni si conditii · Politica de utilizare cookie-uri · Posts · Comments
      Get Adobe Flash player