Ingrediente:
- 1 kg faina;
- 3 oua;
- 250 g zahar;
- 100 g untura;
- 3 linguriri ulei;
- lapte cat se cere (circa 1/2 litru);
- 7 linguri de rom;
- vanilie;
- 50 g drojdie;
- 1 lingurita rasa de sare.
Mod de preparare:
Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o bucatica de zahar. Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se faca cocoloase. Cand s-a racorit destul, cat sufera mana, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pana se fac basici mari. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creascaa.
In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul pisat sau daca este tos, trecut printr-o sita fina si turnat cate putin peste galbenusuri. Se freaca bine pana ce se fac ca o crema spumoasa.
Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, cernuta intr-un lighean mare si tinut la cald; se amesteca, adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framinta cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia putin cate putin unt topit, cald, iar daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in lighean, se acopera cu o fata de masa se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore. Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucati din el, si se impletesc pe masa de aluat, presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt.
Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si cu nuci sau stafide.
Se pune la cuptor la foc potrivit si se tine cam o ora. Cand sunt gata se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent. La framantat, se pot adauga si stafide, dupa ce au fost alese si sterse intr-un servet.