Ingrediente:
- 1 crap de 1.500kg
- 1 ceapa
- zarzavat de supa
- 1 paharel de otet
- 2 l apa
- 1 frunza de dafin
- sare
- 5 boabe piper
Mod de preparare:
Se curata pestele de solzi si se scoate cu grija osul amar de la cap care amareste pestele la fiert. Se curata inauntru si se spala. In vasul special de fiert pestele, se fierb cu apa un morcov, o ceapa, o radacina subtire de patrunjel, cateva felii de cartofi, o frunza de dafin, sare si cateva boabe de piper. Pestele capata un gust deosebit daca adaugam la fiert putin otet sau vin alb. Inainte de a pune pestele la fiert il oparim cu 4-5 linguri de otet, ca sa pastreze culoarea albastruie a pieliti. Acest otet se poate adauga apoi la fiert. Dupa ce zarzavatul a fiert, tragem cratita la o parte, asezand pestele pe gratarul vasului si-l lasam in apa. In momentul cand punem pestele la fiert, apa nu trebuie sa mai fiarba, caci daca pestele este cuprins brusc de caldura prea mare, pielea se strange, si carnea se desface. Numai atunci cand avem o indoialka asupra prospetimii pestelui, il punem la fiert direct in apa clocotita. Timpul cat se tine pestele la fiert depinde de marimea lui. Se cunoaste daca este gata atunci cand tragand de o inotatoare, se desprinde usor. Pestele rasol servit rece se lasa sa se racoreasca in apa. Se scoate apoi gratarul, se asaza cu grija pe o farfurie lunga, ca sa nu se sfarme si imprejur se pun zarzavatul fiert si frunze de patrunjel sau felii de lamaie. Se serveste cu maioneza. Se poate servi si cald cu sos de unt.
Pofta buna !