Ingrediente:
- 600 g fasole boabe;
- 200 g ceapa;
- 100 g ulei;
- 60 g unt;
- 60 g faina;
- 200 g franzela;
- 50 g telina;
- o foaie de dafin;
- 10 boabe de piper;
- sare;
Mod de preparare:
Se pune la fiert fasolea. Dupa ce a dat un clocot se varsa prima apa si se pune in alta apa fierbinte. Dupa ce a fiert circa o ora, se adauga telina, piperul si foaia de dafin. Cand fasolea a fiert complet, se adauga rantasul facut din ceapa, ulei si faina, se potriveste de sare si se trece prin sita.
Daca crema este prea groasa, se subtiaza cu zeama de oase sau in lupsa numai cu apa fiarta, se mai da odata in fiert, amestecandu-se sa nu se prinda si se serveste cu unt si crutoane.
Aceasi crema se poate face si din linte, mazare uscata sau arpacas.