Ingrediente:
- 4 dovlecei mijlocii;
- 2 cepe;
- un morcov;
- o ţelină mică;
- 2 ceşcuţe suc de roşii;
- 4 linguri orez;
- un cartof crud;
- 2 roşii;
- zeama de la 1/2 lămâie;
- o legătură mărar;
- 2 linguri ulei;
- sare;
- piper;
Mod de preparare:
Se spală dovleceii, se curăţă şi se taie în două pe orizontal. Se scoate miezul cu o linguriţă, urmărindu-se să rămână pe perete cu grosimea de 0,5 cm.
Ceapa, morcovul şi ţelină se curăţă, se spală, se toacă şi se pun în vas împreună cu uleiul, înăbuşindu-se timp de 3 minute la foc mic. Se adaugă orezul spălat, o ceaşcă de suc de roşii, se pune capacul şi se opreşte focul.
Cartoful se curăţă, se spală, se toacă mărunt, se stoarce şi se amestecă cu compoziţia de mai sus, după ce s-a răcit.
Compoziţia se sărează, se piperează şi se adaugă mărarul tocat.
Cu amestecul obţinut se umplu jumătăţile de dovlecei, li se pune câte un capac dintr-un sfert de roşie şi se aşează în vasul în care s-a preparat umplutura.
Într-un vas se mixează miezul de dovlecei cu o ceşcuţă de suc de roşii, sare şi zeama de la o jumătate de lămâie. Se toarnă peste dovleceii umpluţi.
Se pune vasul pe foc mic până ce termocontorul indică temperatura de fierbere. Se micşorează focul şi se menţine această temperatură 20 de minute, după care se opreşte focul şi se lasă vasul acoperit încă 20 de minute.