Ingrediente:
- 400-500 g ciuperci proaspete;
- 50 g ceapă;
- 30 g rădăcini de pătrunjel;
- 10-15 boabe de piper;
- 1/2 foaie de dafin;
- 100 g esenţă de carne;
- 30 g ulei;
- unt;
- sare;
Mod de preparare:
Se încălzeşte bine uleiul şi se trage cârtiţa la marginea plitei şi se căleşte uşor ceapa ca să se dezvolte aroma, se adăuga apoi rădăcina de pătrunjel crestată în patru, piper, foi de dafin şi ciupercile spălată bine şi tăiate în felii subţiri. Vasul se ţine acoperit şi la foc potrivit, până scade apă lăsată de ciuperci.
Între timp se amestecă şi se trage de marginea maşini cârtiţa ca în continuare să mai scadă restul de apă iar ciupercile încep să se prăjească. Se adăuga apoi 1/2 l apă fiartă sau supă de carne degerată, lăsând să fiarbă acoperit ermetic, o oră sau până scade lichidul la jumătate, Se strecoară şi se presează în strecurătoare scoţând tot sucul din ciuperci. Se adăuga supe de carne şi se mai dă odată în fiert.
Dacă se pregăteşte pentru sosuri reci, esenţă se răceşte şi se degradează. Se poate păstra mai multe zile la rece şi foloseşte pentru a da un gust deosebit la mâncăruri, precum şi ca un component pentru sosuri deosebite după cum se va arăta la respectivă reţetă.