Ingrediente:
- 300 g mazăre;
- 500 g cartofi;
- o felină;
- 300 g păstârnac;
- 300 g ceapă;
- 100 g mazăre;
- 200 g fasole verde;
- 5 ardei graşi;
- 2 legături verdeaţă;
- 3 g boia;
- 2 g piper;
- 120 g ulei;
- 100 g vin;
- 50 g bulion;
- sare;
Mod de preparare:
Zarzavatul curăţat şi tăiat în bucăţi lunguieţe se căleşte pe rând în ulei sau se prăjeşte împreună la cuptor. Separat se căleşte uşor ceapa tocată mărunt, care se stinge cu bulion şi apă. Se adaugă boia şi se amestecă cu zarzavatul prăjit sau călit. Se adaugă vin, sare şi piper. Se lasă să dea în fiert, apoi se pune la cuptor până se rumeneşte pe deasupra se moaie zarzavatul.
Dacă zarzavatul s-a rumenit la suprafaţa, iar legumele nu sunt încă gata, se acoperă vasul cu celofan uns cu ulei, să nu se ardă ghiveciul.
La prepararea ghiveciului se poate renunţa la unele legume, înlocuindu-le după sezon, cu altele.
Pentru ghiveci, mazărea şi fasolea verde de fierb separat.