Guguluf - RETETE CULINARE

Retete culinare » Alte prajituri, Desert » Guguluf

Guguluf

Ingrediente:

  • 4 ouă;
  • 400 g făină;
  • 2 linguri zahăr;
  • 25 g drojdie;
  • 175 g unt proaspăt;
  • 2 linguri lapte;
  • vanilie;
  • 1/2 linguriţă sare;
  • 50 g stafide;
  • 1 lingură rom;
  • unt pentru uns forma;
  • 100 g migdale sau nuci.

Mod de preparare:

Este o prăjitură uşor de făcut, dar pentru ca să crească frumos trebuie ca materialul întrebuinţat să fie puţin cald, adică nici untul, nici ouăle, nici făina să nu fie ţinute la răcitor sau într-o cameră rece.

Se cerne făina într-un vas încăpător. Se face loc la mijloc şi se pun sarea şi zahărul pisat. Separat se moaie drojdia cu puţin lapte (dacă este prea fierbinte, drojdia se opăreşte şi nu mai creşte).

Când s-a muiat, se toarnă în gaura făcută în făină. Se adaugă ouăle întregi şi untul proaspăt, puţin bătut cu o lingură.

Se frământă totul bine cu mâna şi la sfârşit se adaugă stafidele fără sâmburi şi o lingură de rom. Aluatul trebuie să fie moale. Din când în când se dau mâinile în făină, pentru a se desprinde uşor de pe degete şi pentru a putea fi aşezat în formă.

Se unge bine cu unt o formă cu gaură la mijloc, de preferinţă o formă specială de pământ, se presară atât pe fund cât şi pe pereţi cu migdale curăţite şi tăiate în lung, se pune aluatul astfel încât să ocupe jumătate din formă.

Se lasă să crească la loc cald şi ferit de curent. Se unge deasupra cu ou şi se coace la foc potrivit. Spre sfîrşit, focul trebuie să fie moale. Se ţine circa o oră, iar dacă se rumeneşte deasupra înainte de vreme, se acoperă cu o foaie de hârtie umezită.

Se răstoarnă şi se presară cu zahăr pisat.

Va recomandam si urmatoarele retete

  • Savarina din aluat dospit  Ingrediente: 250 g făină; 10 g drojdie; 1 dl lapte; 3 ouă; 75 g unt topit; 1 lingură […]
  • Serbet de capsuni  Ingrediente: 1 pahar de zeamă de căpşuni; 1 kg zahăr; [ad#ad-1] Mod de preparare: Se storc […]
  • Serbet de ciocolata   Ingrediente: 1,250 kg zahăr; 4 pahare apa; 3 batoane ciocolată; 50 g […]
  • Crema moca de vanilie Ingrediente: 50 g faină; 4 gălbenuşuri de ou; 125 g zahăr pudră; 1/2 l lapte; praf de […]
  • Prajitura Trandafir Ingrediente: 400 g făină; 30 g drojdie; 2 ouă întregi; 1 gălbenuş; 1 pahar de lapte; 2 […]

1 Comment

  1. […] This post was mentioned on Twitter by LaCratita. LaCratita said: Reteta culinara: Guguluf http://www.la-cratita.ro/guguluf/ […]

Comentarii: Guguluf

Copyright © 2010 - 2020 · RETETE CULINARE · All Rights Reserved · Termeni si conditii · Politica de utilizare cookie-uri · Posts · Comments
Get Adobe Flash player