Ingrediente:
- 2 1/2 dl apă;
- 100 g unt;
- 1 linguriţă de zahăr;
- un praf de sare;
- 125 g făină;
- 4 ouă;
- 300 g frişca;
- zahăr pudră.
Mod de preparare:
Se fierbe apa într-un vas cu untul, sarea şi zahărul, se cerne făina pe o hartie albă şi, în momentul în care compoziţia începe să fiarbă, se trage vasul pe marginea maşinii, se toarnă făina dintr-o mişcare şi se amestecă cu energie.
Cand pasta nu mai prezintă nici un cocoloş, se dă din nou pe foc, amestecand întruna, pană în momentul în care aluatul se desprinde de pe vas.
Se dă la o parte, se mai amestecă şi, cand începe să se răcească, se adaugă ouăle unul cate unul, frecand bine după fiecare.
Se ia cu linguriţa din această pastă şi se dispun mici grămăjoare ovale pe tavă neunsă, la distanţe de 3-4 cm. Concomitent se fac cu ajutorul şpriţului un număr egal de „gaturi" de lebădă în formă de S, exagerat alungite, pentru a imita cat mai bine capul şi gatul lebedei. Se coc la foc bun cea 30 minute, în care timp se evită deschiderea cuptorului.
Din acest aluat rezultă circa 24 gogoşele şi tot atatea gaturi.
După ce se răcesc, se taie capacul gogoşelelor, iar acesta la randul lui va fi tăiat în două pe lung, obţinand astfel cele, două aripi. Fiind deci în posesia corpului, capului şi aripilor de lebădă, se trece la reconstituirea păsării. Se umple corpul cu frişca (cu varf), se înfige capul la o extremitate a gogoaşei, iar aripile se dispun pe laturi, înfipte şi ele cu varful mai ascuţit în sus.
Cu puţină îndemanare şi gust, se vor obţine adevărate lebede graţioase, care se vor pudra din abundenţă cu zahăr pudră şi se vor aranja pe un platou dreptunghiular una în spatele celeilalte.