Ingredinte:
- un ficat (pasare, pore, vitel aprox. 300 g);
- 1 ceasca de lapte (facultativ);
- 2 galbenusuri;
- 100 g unt proaspat;
- 1 lingura de unt topit;
- 100 g aspic;
Mod de preparare:
Se spala ficatul, se curata cu grija ca sa nu ramana nici o urma de fiere, care poate amari pateul. Ca sa fie alb, se tine ficatul citeva ore in lapte. Se pune la fiert intr-o cratita apa, cu sare.
Cand apa clocoteste, se da, drumul ficatului si se Iasa sa fiarba vreo zece minute. Se incearca, daca este gata apasand cu o furculita in partea mai groasa a ficatului; daca nu iese sange sau apa inrosita, ficatul este suficient de fiert.
Se da cu cratita cu tot la o parte, se acopera si se Iasa sa se raceasca in apa. Cand s-a racit se scurge bine de apa, se taie din mijloc 2-3 felii, frumoase, de ficat, care se vor Iasa intregi in pateu, iar restul se da prin masina de tocat sau prin robot, impreuna cu 2 galbenusuri rascoapte.
Se pune pasta intr-un castron si se freaca bine impreuna cu o bucata, de unt proaspat, pana se face ca o alifie.