Ingrediente:
- 150 g zahăr pudră;
- 3 gălbenuşuri;
- 12 linguri cu lapte;
- o lingură de nescafe;
- un praf de vanilie;
- 3 foi gelatină;
- 3 dl caimac;
- 3 linguri de lapte nefiert;
- 20 de biscuiţi;
Mod de preparare:
Se fierbe laptele, în care se topesc vanilia şi nescafe-ul. Se frecă cu o lingură de lemn, zahărul pudră şi gălbenuşurile de ou.
Se pun la înmuiat în apă rece cele trei foi de gelatină.
Se amestecă laptele în compoziţia cu ouă, turnând câte puţin şi se adaugă gelatina scursă de apa şi ştearsă cu cârpa curată.
Se dă pe foc, fara a lăsa să fiarbă în momentul în care spuma a dispărut de la suprafaţă, se retrage vasul de pe foc şi se bate cu lingură de câteva ori. Se pasează crema presând-o din când în când, pentru a nu se forma o pujniţa la suprafaţă.
Când cremă s-a îngroşat, se amestecă cu caimacul şi laptele, se bate totul bine şi se congelează în frigider timp de 30 de minute.
În acest timp, se pregăteşte baza şarlotei : se decupează o hârtie albă cu care se va îmbarca fundul unei forme rotunde. Cu o bandă de hârtie se va îmbrăca şi marginea ei.
Biscuiţi se vor aşează înainte într-un strat pe fundul formei, aşezându-i lipiţi unul de altul, apoi se îmbrăca şi pereţi formei de jur împrejur având grijă ca biscuiţi să fie dispuşi la aceeaşi înălţime şi bine strânşi unul de altul. Cu ajutorul unui cuţit, se taie extremităţile biscuiţilor la un centimetru mai jos de marginea vasului.
Cremă-îngheţată se toarnă în interiorul acestor biscuiţi, se netezeşte suprafaţa şi se presară resturile fărâmiţate de la biscuiţi. Se dă din nou forma la frigider pentru 2 ore, după care şarlota se poate răstoarnă pe un platou, forma se ridică uşor iar hârtiile se desprind cu grijă, Se serveşte imediat.
Şarlota poate fi preparată şi cu o seară înainte.