Ingrediente:
- 500 g foi verzi;
- 100 g ceapă;
- 200 g orez;
- 200 g ulei;
- borş;
- piper;
- sare;
- o linguriţă de faină;
- mărar;
- sare de lămâie;
- smântână;
Mod de preparare:
Foile de tei, spanac, sfeclă, lobodă sau vită de vie, se opăresc cu zer sau cu borş, cu atenţie să nu se rupă. Se prepară orezul la fel ca pentru sărmăluţe mici, se aranjează într-o cratiţă şi se umplu cu sos.
Pentru sos, se căleşte uşor în ulei ceapa tocată foarte mărunt, se adaugă făina eventual după gust şi se sting cu apă amestecată cu borş. Se strecoară, se adaugă mărar sau cimbru şi se potriveşte de piper, sare şi sare de lămâie.
Se toarnă sosul peste sarmale şi se lasă să fiarbă încet.
Se servesc reci cu smântână.
La sarmalele în foi verzi, nu se pune bulion în orez, în schimb se pune cât mai mult mărar.