Ingrediente:
- 1.250 g zahăr;
- 3 pahare cu apă;
- o lingură de zeamă de lămâie;
- 100 g cacao;
- un pahar de cafea concentrată;
Mod de preparare:
Se pune într-un vas zahărul cu apă pentru a se înmuia iar apoi se lasă pe marginea aragazului până se topeşte tot zahărul. Se dă pe foc iute şi când clocoteşte se adaugă zeama de lămâie şi cacaua. Se ia spumă din când în când până se leagă. Se încearcă dacă este gata, punând cu linguriţa câteva picături într-un pahar cu apă rece. Dacă ele rămân întregi ca mărgelele, se dă deoparte până s-a răcorit, se freacă cu mixerul sau cu făcăleţul până îşi schimbă culoarea şi devine ca alifia. Se pune în borcane şi se acoperă cu celofan.
Pentru şerbetul de cafea se înlocuieşte cacaua cu zahăr pentru cafea concentrată şi bine limpezită.