Ingrediente:
- 600 g sos;
- 30 g unt;
- 50 g faină;
- 500 supă de carne;
- 200 g smântână;
- piper;
- nucşoară;
- sare;
Mod de preparare:
Se încălzeşte untul, se adaugă faină şi se căleşte pe marginea maşinii, amestecând mereu până ce făina se îngălbeneşte uşor. Se stinge cu supa fierbinte. Se toarnă toarnă lichidul câte puţin şi se amestecă repede cu telul ca să nu se formeze cocoloaşe şi să nu prindă de fundul vasului, evitând astfel strecurarea sosului.
Separat se fierbe smântâna cu o ceapă mică crestată şi cu o legătură de pătrunjel verde care se înlătura când se toarnă smântâna în sos. Se potriveşte la gust cu piper, nucşoare, sare şi nu se mai pune la fier. Se ţine sosul, înainte de a fi servit în alt vas cu apă caldă.
Toate sosurile albe se servesc la diferite preparate de carne de viţel, porc, pasăre, la ouă, orez, legume şi macaroane, după cum se va indica la fiecare reţeta în parte.