Ingrediente pentru un kg de sos:
- 100 g faină;
- 100 g untdelemn;
- 100 g morcovi;
- o ceapă;
- o rădăcina de pătrunjel;
- 1/2 bucată de ţelină;
- 70 g bulion de roşii;
- 1/2 foaie de dafin;
- 10 boabe piper;
- un fir cimbru;
- 1500 ml supă degresată;
- sare;
Mod de preparare:
Legumele tăiate felii subţiri se călesc uşor în untdelemn ca să-şi dezvolte aroma. După aceea se adaugă făina prăjita fără grăsime, bulionul de roşii, mirodeniile care se sting cu supă sau apă. În continuare compoziţia se lasă să fiarbă uşor 1-2 ore, se curăţă de spumă, se potriveşte de sare. Se trece totul prin site în afară de cimbru şi foile de dafin. Culoarea brună a sosului se ajustează cu caramel.
Acest sos brun se întrebuinţează la prepararea diferitelor sosuri şi mâncăruri, mai ales la cele din vânat, precum şi a sosurilor cu bulion de roşii.