Sos de friptura(esenta, jiu) - RETETE CULINARE

Retete culinare » Aperitive si preparate, Sosuri » Sos de friptura(esenta, jiu)

Sos de friptura(esenta, jiu)

Ingrediente:

Se pot adăuga după preferinţă orice fel de ingredient.

Mod de preparare:

De la orice friptură la cuptor sau brezată fără a fi arsă grăsimea şi sucul din fundul tăvii, se obţine un suc bun care este o esenţă de carne gustoasă.

La carnea pentru fripturi la cuptor(vacă, viţel, porc, vânat, pasăre), se încinge bine grăsimea(untură amestecată cu ulei), se pune carnea în tava, se sărează însă mai puţin decât obişnuit şi se dă la cuptor, având grijă să nu se ardă la fund, altfel sucul capăta gust amar. Dacă grăsimea scade şi friptura s-a rumenit, se toarnă din când în când, puţină apă. Pentru gust şi aroma, se adăuga legume tăiate felii egale : morcov,ceapă, ţelină, rădăcini de pătrunjel, câteva boabe de piper şi o căpăţână de usturoi tăiată orizontal în două. În total legumele nu trebuie să depăşească 10-15% din cantitatea  cărnii.

Când carnea este friptă, se scoate, se scurge grăsimea iar  ce a rămas se stinge cu supă de carne sau apă foarte fierbinte : la un kg carne se adăuga 200 ml apă. Se fierbe din nou ca să se dizolve bine şi să scadă până se obţine gustul dorit. Se strecoară şi se întrebuinţează la friptură cu sos sau se formează alte sosuri după cum se va arăta.

Va recomandam si urmatoarele retete

Comentarii: Sos de friptura(esenta, jiu)

Copyright © 2010 - 2024 · RETETE CULINARE · All Rights Reserved · Termeni si conditii · Politica de utilizare cookie-uri · Posts · Comments
Get Adobe Flash player