Ingrediente:
- 500 g sos;
- 50 g unt;
- 60 g faină;
- 400 g lapte sau supă;
- 2 gălbenuşuri;
- 40 g unt;
Mod de preparare:
Untul se foloseşte pentru uns forma şi stropit preparatul de deasupra după ce este copt.
Se topeşte untul, se adăuga faină, se amestecă până capătă o culoare uşor aurie, se stinge cu supă sau lapte. Se adăuga smântână, se dă în fiert 5-6 minute, apoi se adăuga gălbenuşurile, se amestecă bine după care nu se mai lasă să fiarbă, se dă la o parte pentru utilizare.
Acest sos se foloseşte la preparatele din peste, legume, budinci şi la preparatele din paste făinoase.
Modul de întrebuinţare a sosului. Vase cu rame joase, tăvi sau căpăcele, se unt cu unt şi se umplu cu compoziţia dorită. Se acoperă cu sos şi se presară cu caşcaval ras. Se dă la cuptor pentru a se rumeni. Se serveşte cald şi stropit cu unt.