Ingrediente:
- 200 g bulgur zdrobit;
- 100 g fistic nesărat;
- 100 g prune uscate;
- 100 g caise uscate;
- 50 g stafide aurii;
- o ceapă roşie mică;
- 4 căţei de usturoi;
- 2 linguri pătrunjel verde tocat;
- o lingură de mentă verde tocată;
- o lingură coajă rasă de lămâie;
- 2 linguri zeamă de lămâie;
- 2 linguri zeamă de lămâie;
- 10 linguri ulei de măsline extravirgin;
- sare;
- piper roşu zdrobit;
Mod de preparare:
Bulgarul(grau uscat zdrobit) se pune într-un vas şi se toarnă peste el multă apa clocotită. Vasul se acoperă şi se lasă aşa 15 minute până când grâul se înmoaie.
Fisticul se prăjeşte uşor într-o tigaie fără grăsime, apoi se freacă pentru a se depărta cojile subţiri şi se zdrobeşte cu un făcăleţ.
Grâul înmuiat se scurge bine într-o sită, se pune într-un castron încăpător şi se amestecă cu uleiul de măsline.
Prunele caisele şi stafidele se taie mărunt şi se amestecă cu grâul din castron.
Într-un bol se pun ceapa şi usturoiul tocate(foarte mărunt), pătrunjelul verde şi mentă verde tocate,coaja rasă şi zeama de lămâie, sarea şi piperul roşu(în exces) zdrobit( nu foarte mărunt). Toate ingredientele se pun în castron peste grâu şi se amestecă bine pentru o repartizare uniformă a componentelor.
Preparatul se lasă la rece pentru o oră, apoi se serveşte presărat cu fisticul prăjit şi zdrobit.