Ingrediente:
- 5 vinete;
- 500 g ceapă;
- 300 g roşii;
- 4 ardei graşi;
- 2 legături verdeaţă;
- 100 g usturoi;
- 200 g ulei;
- 80 g bulion;
- 100 g vin;
- 2 g piper;
- morcov;
- felină;
- sare;
Mod de preparare:
Se aleg vinete mici şi coapte. Se curăţă partea verde de la cotor fără a tăia codiţa. De-a lungul fiecărei vinete, la distanţe egale, se curăţă şuviţe egale de coajă. Se crestează vinetele în lungime şi se împănează cu usturoi şi cu zarzavat călit. Se prăjesc apoi în ulei bine încins, după care se aranjează într-o tavă smăltuită.
În uleiul rămas, se căleşte ceapa, ardei gras, roşii, usturoi, mărar şi pătrunjel, toate tăiate fidea. Se potriveşte de sare şi piper. Acest zarzavat călit se răstoarnă peste vinete şi se umple cu sos de roşii în aşa fel încât să se acopere vinetele. Sosul de roşii pentru vinete împănate, se face mai subţire, fără făină şi zahăr.
Se pune deasupra fiecărei vinete câte o jumătate roşie. Se dau la cuptor până se rumenesc roşiile. Se scot din cuptor, se adaugă vinul şi se lasă să mai fiarbă pe maşină circa 15 minute.